👤

i. ativă? bul. În- nelor. nţu- jare. urtă Verbul. Numărul şi persoana verbului A. Citeşte enunţurile așa cum sunt scrise, apoi răspunde la întrebări: pe un buton micut. Domnul Ruşinel aripi şi baghetă magică? o zână mică şi de treabă! cântarul, Mihaela în sala unde Baghetele magice Reţine Recite dialogu începu Care s care un tabel mare. nişte bețișoare de lemn. acti * Ce poţi spune despre înțelesul enunţurilor? Ce cuvinte au fost ascunse în spatele casetelor colorate? Com- pletează enunţurile cu aceste cuvinte. Ce observi? ** Ce exprimă fiecare cuvânt care se potrivește în casete? La câte ființe sau lucruri face referire fiecare?​

Răspuns :

1. "Marele dregător ține de cuvânt." - Aici avem un enunț care exprimă faptul că "Marele dregător" respectă ceea ce promite sau spune.

2. "Citește pe un buton micuț." - Aici avem un enunț care ne îndeamnă să citim un text sau o informație de pe un buton micuț.

3. "Domnul Rușinel are aripi și baghetă magică?" - Aici avem un enunț care întreabă dacă "Domnul Rușinel" are aripi și o baghetă magică.

4. "O zână mică și de treabă!" - Aici avem un enunț care descrie o zână ca fiind mică și de treabă.

5. "Mihaela cântă în sala unde este un tabel mare." - Aici avem un enunț care spune că "Mihaela" cântă într-o sală unde se află un tabel mare.

6. "Baghetele magice au început să acționeze." - Aici avem un enunț care spune că baghetele magice au început să aibă efect sau să acționeze.

Acum, să completăm enunțurile cuvintele potrivite:

1. "Marele dregător ține de cuvânt."

2. "Citește pe un buton micuț."

3. "Domnul Rușinel are aripi și baghetă magică?"

4. "O zână mică și de treabă!"

5. "Mihaela cântă în sala unde este un tabel mare."

6. "Baghetele magice au început să acționeze."

Ce observi în aceste enunțuri? Fiecare cuvânt adăugat completează sensul en