👤

Explică de ce poezia ,,Sara pe deal" este un text liric in 30-40 rânduri.
Va rog va dau 15 puncte!!!​


Răspuns :

Răspuns:

Buna! Sper sa fie bine, am incercat

Explicație:

Consider ca opera Sara pe deal de Mihai Eminescu este o opera lirica avand toate trasaturile specifice.

In primul rand, eul liric isi face simtita prezenta prin marcile lexico-gramatica: adj posesiv la pers a doua singular: tai, pron pers la pers intai plural: ne- aceasta trasatura fiind specifica doar genului liric.

In al doilea rand, limbajul este expresiv si plastic sustinut la nivelul figurilor de stil: metafore: sara pe deal, pieptul de dor / epitete: stresinele vechi, vechiul salcam / inversiune: osteniti oameni / personificari: nourii curg, apele plang dar si la nivelul imaginilor artistice: vizuala: si osteniti oameni cu coasa-n spinare / auditiva: in curand satul in vale-amuteste. Sunt prezente elementele de prozodie: rima: imbracisata, ritm : trohaic, masura versurilor este de : 11-13 silabe sustinand muzicalitatea operei. Tema operei este natura sustinuta de motive: luna, apa, nourii si salcamu.

Sentimentele eului liric sunt de melancolie si tristete.

In concluzie, opere Sara pe deal apartine unei opere lirice.

Să ne amintim ce este textul liric:

Genul liric cuprinde operele literare unde autorul își exprimă ideile, gândurile și sentimentele prin intermediul eului liric. În acest gen domină viziunea și transfigurarea artistică, iar autorul apelează la tehnici aluzive și asociative pentru a-și crea un univers de mare forță de sugestie ce i se adresează sensibilității cititorului. Vezi care sunt speciile genului liric.

Este genul literar al discursului subiectiv care exprimă sentimentele cu ajutorul figurilor de stil și simbolurilor. Discursul genului liric este la persoana I, dar este folosită și persoana a II-a. Opera lirică poate fi cultă, cu autor cunoscut, ori populară, cu caracter anonim, colectiv sau oral.
—————————————————————

Titlul poeziei este alcătuit din substantivul „sara” care ne indică un spaţiu rural şi etern al visului petrecut şi din substantivul „pe deal” care este punctul de întâlnire al poetului cu iubita sa, în vis. Tema operei o constituie aspiraţia poetului pentru o dragoste ideală, o poveste de dragoste ce se imaginează într-un cadru natural rustic.

Poezia este o operă lirică deoarece eul liric îşi exprimă în mod direct sentimentele de dragoste şi melancolie, dar şi de jale prin intermediul figurilor de stil: „sufletul meu arde-n iubire ca para”, „stelele nasc umezi”, „norii curg” şi a imaginilor artistice: „buciumul sună cu jale”, „toaca răsună mai tare”, „luna pe cer trece-aşa sfântă şi clară”.
—————————————————————-
~Succes