👤

proiect despre fabricarea hârtiei​

Răspuns :

Răspuns:

Hartia este un material plan si subtire, avand ca element esential suprafata sa pe care se poate scrie, ale carei dimensiuni sunt mult mai mari decat grosimea sa. Hartia este obtinuta din fibre de celuloza amestecate, care se mentin impreuna fara un alt liant cu exceptia legaturilor de hidrogen si a impletirii fibrelor.

Desi cele mai cautate materiale celulozice pentru fabricarea hartiei sunt pulpa lemnoasa a unor specii de arbori de esenta moale, in special cea a coniferelor, datorita existentei fibrelor de celuloza in structura multor plante, de la ierburi pana la arbori, se pot folosi si multe alte fibre, asa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, canepa sau orez.

Celulele plantelor sunt alcatuite din fibre celulozice conectate. In timpul procedeului de extragere a pulpei celulozice, aceste fibre microscopice sunt separate unele de altele, iar acolo unde lantul polimolecular a fost rupt chimic sau mecanic, suprafetele libere intra in contact una cu alta creand punti hidrogenate care confera duritate, dar si elasticitate viitorului material.

Procedeul chimic utilizat astazi pe scara larga este un complex de tratari chimice numite Procesul Kraft. Scopul acestei tratari chimice este eliminarea structurii ligninei (din pulpa supusa procesului), care este liantul organic care mentine fibrele impreuna, prin folosirea unui amestec care o dizolva. Dupa eliminarea acesteia, fibrele ramase pot fi folosite pentru realizarea unei hartii de culoare maroniu nedefinit, nefinisata, utilizata la realizarea de pungi de hartie sau a cutiilor din carton. Materialul brut astfel obtinut poate fi folosit in continuare, printr-o purificare accentuata a ligninei ramase, conducand la obtinerea pulpei de calitate superioara, pentru hartie alba pentru scris si tiparit.

Desi procedeul chimic este mai scump decat cel mecanic, permitand o folosire de maximum 45 - 50 % din pulpa initiala, totusi este un procedeu larg folosit datorita calitatii produsului final si al mentinerii, aproape nealterata, a lungimii initiale a fibrelor materialului folosit, care este un factor de mentinere a unor calitati mecanice ridicate a hartiei. Un alt avantaj al acestui procedeu este folosirea integrala a ligninei rezultate din proces ca si combustibil pentru incalzirea si electricitatea necesare procesului.

Succes!!