Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) (x+3)/4+(2x+1)/3=(x-3)/6+(3x+1)/12 ⇔
[3(x+3)+4(2x+1)]/12=[2(x-3)+3x+1]/12 ⇔
3(x+3)+4(2x+1)=2(x-3)+3x+1 ⇔
3x+9+8x+4=2x-6+3x+1 ⇔
11x+13=5x-5 ⇔ 11x-5x=-13-5 ⇔ 6x=-18 ⇔ x=-18/6 ⇔ x=-3
b) (5x-1)/8-(x+2)/2+3=(3x-7)/4-x/2 ⇔
[5x-1-4(x+2)+8·3]/8=[2(3x-7)-4x]/8 ⇔
5x-1-4(x+2)+8·3=2(3x-7)-4x ⇔
5x-1-4x-8+24=6x-14-4x ⇔
x+15=2x-14 ⇔ x-2x=-14-15 ⇔ -x=-29 ⇔ x=29
c) (3x-7)/20-1/10=(2-x)/5+(x-3)/4 ⇔
[3x-7-2·1]/20=[4(2-x)+5(x-3)]/20 ⇔
3x-9=8-4x+5x-15 ⇔ 3x-9=x-7 ⇔ 3x-x=9-7 ⇔ 2x=2 ⇔ x=1
d) 11/16+(x-3)/4=(3-2x)/8+1/2 ⇔
[11+4(x-3)]/16=[2(3-2x)+8·1]/16 ⇔
11+4(x-3)=2(3-2x)+8·1 ⇔
11+4x-12=6-4x+8 ⇔ 4x-1= -4x+14 ⇔ 4x+4x=14+1 ⇔ 8x=15 ⇔ x=15/8
e) 2(x-3)/5+(4x+6)/15=(2x+7)/10-1 1/30 ⇔
[6·2(x-3)+2(4x+6)]/30=[3(2x+7)-31]/30 ⇔
6·2(x-3)+2(4x+6)=3(2x+7)-31 ⇔
12x-36+8x+12=6x+21-31 ⇔
20x-24=6x-10 ⇔ 20x-6x=24-10 ⇔ 14x=14 ⇔ x=1
f) (4x-3)/14-(2x+3)/7=(x-1)/2+5/14 ⇔
[(4x-3)-2(2x+3)]/14=[7(x-1)+5]/14 ⇔
4x-3-2(2x+3)=7(x-1)+5 ⇔
4x-3-4x-6=7x-7+5 ⇔ -9=7x-2 ⇔ -9+2=7x ⇔ -7=7x ⇔ x= -1
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.