Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) 3-2x = -7 => 2x = 3+7 => 2x = 10 => x = 10:2 => x = 5 ∈ R
11(x-4) = 3²+2 => 11x-44 = 9+2 => 11x = 44+11 => x = 55:11 => x = 5 ∈ R
Ecuatiile sunt echivalente
b) 6+5x = 2(-3+x) => 6+5x = -6+2x => 5x-2x = -6-6 => 3x = -12 =>
x = -12:3 => x = -4 ∈ Z
x+18 = 2(-1-x)+8 => x+18 = -2-2x+8 => x+2x = -18+6 =>
3x = -12 => x = -12:3 => x = -4 ∈ Z =>
Ecuatiile sunt echivalente
c) 7x-5(x-1) = 10x-3 => 7x-5x+5 = 10x-3 =>
10x-2x = 5+3 => 8x = 8 => x = 1 ∈ R
4x-3(2-x) = 4 => 4x-6+3x = 4 => 7x = 10 => x = 10/7 ∈ R =>
Ecuatiile nu sunt echivalente
d) 13x+41 = 5(2x+7)+3 => 13x+41 = 10x+35+3 =>
13x-10x = 38-41 => 3x = -3 => x = -1 ∈ R
9(x-2)+14 = -2(3-4x)+1 => 9x-18+14 = -6+8x+1 =>
9x-8x = 4-5 => x = -1 ∈ R =>
Ecuatiile sunt echivalente
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Ecuatiile sunt echivalente daca au aceleasi solutii.
a) 3-2x=-7 ⇔ 3+7=2x ⇔ 10=2x ⇔ x=5
11(x-4)=3²+2 ⇔ 11x-44=9+2 ⇔ 11x=44+11 ⇔ 11x=55 ⇔ x=5
Cele doua ecuatii sunt echivalente, ambele au solutia x=5.
b) 6+5x=2(-3+x) ⇔ 6+5x=-6+2x ⇔ 5x-2x=-6-6 ⇔ 3x=-12 ⇔ x=-4
x+18=2(-1-x)+8 ⇔ x+18=-2-2x+8 ⇔ x+2x=-18-2+8 ⇔ 3x=-12 ⇔ x=-4
Cele doua ecuatii sunt echivalente, ambele au solutia x=-4
c) 7x-5(x-1)=10x-3 ⇔ 7x-5x+5=10x-3 ⇔ 2x+5=10x-3 ⇔ 8=8x ⇔ x=1
4x-3(2-x)=4 ⇔ 4x-6+3x=4 ⇔ 7x-6=4 ⇔ 7x=10 ⇔ x=10/7
Cele doua ecuatii nu sunt echivalente deoarece nu au solutii egale, prima are solutia x=-1 iar a doua are solutia x=10/7
d) 13x+41=5(2x+7)+3 ⇔ 13x+41=10x+35+3 ⇔ 13x-10x=38-41 ⇔ 3x=-3 ⇔ x=-1
9(x-2)+14=-2(3-4x)+1 ⇔ 9x-18+14=-6+8x+1 ⇔ 9x-4=8x-5 ⇔ 9x-8x=-5+4 ⇔ x=-1
Cele doua ecuatii sunt echivalente, ambele au solutia x=-1
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.