Personajul este o instanţă ficţională, o figură simbolică, prin intermediul căreia autorul isi exprimă, în mod indirect, găndurile, ideile, sentimentele si concepțiile despre viață si lume.
2. Personajele care lau parte la acţiunea operei/fragmentului extras din opera... sunt [X] [Y] [Z].
Y este protagonistul/a întâmplărilor, în jurul căruia/căreia gravitează si celelalte personaje, [un/o...]+[două date de identificare.]
Ceea ce atrage atenția asupra personajului este atât atitudinea [...], cât şi [...,] (două trăsături morale distincte, prin care acesta/aceasta se individualizează.) Astfel, Y se dovedește a fi [...] (comentarea și contextualizarea trăsăturilor morale citate
5. Portretizarea este mijlocul artistic prin care autorul îşi creionează personajele, reliefändu-le trăsăturile fizice şi morale. Mijloacele de caracterizare a [...] sunt caracterizarea directă şi caracterizarea indirectă.
5.1 Caracterizarea directă este făcută de narator/ de alte personaje/ de personajul însuşi (autocaracterizare)
De exemplu: Portretul personajului Y se conturează încă de la început... numirea trăsăturilor - contextualizare + citat
5.2 Portretul moral al personajului...... este construit prin caracterizare indirecta. Trasăturile de caracter sunt sugerate de faptele, de vorbele, de atitudinea protagonistului şi de relația sa cu celelalte personaje.
De exemplu: O ipostază în care este surprins/ä Y este cea a...... (trăsătura morală+ comentare+ contextualizare citat).
Prin modul de a gândi și de a acţiona, prin relația cu celelalte personaje, Y se dovedește a fi tipul omului [...], prin această valoare devenind un personaj emblematic, demn de apreciat. Eu însumi/însămi sunt conştient/å de importanţa [...], având în vedere c [...] (exprimarea opinieI cu privire la importanta valorii pe care o transmite personajul + exemplu de situație în care iti dovedești valoarea cu care te identifici... În ceea ce mă priveşte, dau dovadă de atunci când...)
(Mai este o parte a textului,în care fiul pleacă cu o barcă de la întâlnire,pentru ca tatăl lui îi spune să învețe să fie hoț)
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.