👤

Formaţi grupe de 3-5 elevi. Citiți cu atenție documentele A şi B. A. Ascultă, străine, patria şi numele meu: locul meu de origine a fost mai inainte Elada (Grecia). M-am născut la Atena şi numele meu e Epifania. Am trăit în ultima parte a vieţii mele la Tomis. Am văzut multe ținuturi şi am plutit pe întinsul mării, căci tatăl şi soţul meu au fost navigatori. (după o inscripție descoperită la Tomis, sec. II-III d.Hr.) B. Când grecii din Milet au inceput, acum 2600 de ani, să trimi- tă colonişti pe malul Mării Negre, aceştia au întemeiat Histria. Ei şi-au ales locul de aşezare nu doar pentru pescuitul foarte la îndemână în bălţile şi pe cursul unor ape aşa de mari sau pentru comerţul cu grâne, luate de la geto-daci şi vândute apoi in Grecia, ci şi pentru a putea pätrunde în tinuturi in- depărtate, pe calea marilor râuri, care erau de fapt singurele drumuri ce puteau fi parcurse uşor la vremea aceed. (după Vasile Pârvan, Începuturile vieții romane la gurile Dunări maginați-vă că sunteți colonişti greci, plecați în urmă cu peste 2600 de ani în căutarea unui loc potrivit entru întemeierea unei cetăți. Pe baza informațiilor oferite de documentele A şi B, realizați o descriere alătoriei şi a întemeierii uneia dintre cetățile amintite în documente. Fiecare elev din grup va indeplini rol: marinar, negustor, meşteşugar, membru al unei familii. Povestiţi fiecare cum a decurs călătoria, unde ales să întemeiați cetatea, care ar fi avantajele locului ales, ce reguli de comportament veți respecta praşul nou întemeiat, cu ce vă veți ocupa, în funcție de rolul îndeplinit.​

Răspuns :

Răspuns:

Documentele A și B oferă informații despre călătoriile și întemeierea cetăților în vechime. Pentru a realiza o descriere a călătoriei și a întemeierii unei cetăți citând documentele, iată un exemplu de povestire bazată pe acestea:

Grupul de coloniști greci au călătorit împreună pe mări și râuri, având marinarul lor călăuzindu-i spre locul potrivit pentru a întemeia o cetate. Marinarul a folosit experiența sa pentru a-i ghida în siguranță pe toți pe întinsul mării și pe cursul râurilor până când au ajuns la malul Mării Negre.

Ajungând acolo, negustorul și-a recunoscut oportunitatea de a face comerț cu grânele luate de la geto-daci și a vândut în Grecia. Acest lucru i-a adus oportunități de prosperitate și schimb de cultură.

Meșteșugarul și-a găsit locul într-un teritoriu prielnic pentru a-și manifesta abilitățile de meșteșugar și a contribui la ridicarea cetății și la dezvoltarea ei.

Membrii familiilor s-au organizat solidar și au stabilit reguli de cooperare și ajutor reciproc, stabilind reguli de comportament pentru conviețuirea pașnică și prosperitatea comunității.

Pe baza acestor roluri, coloniștii au ales să întemeieze cetatea Histria, având în vedere avantajele obținute din locul ales, precum prosperitatea comercială și oportunitățile pentru a pătrunde în tinuturi îndepărtate, pe calea marilor râuri.

Această poveste este bazată pe documentele A și B, ilustrând modul în care coloniștii greci ar fi putut să își croiască drumul și să își întemeieze cetatea potrivit informațiilor din aceste documente.