👤

Activitate în grup. Identificați: a) situația iniţială; b) cauza acțiunii; c) peripeţiile eroului central; d) depăşirea situației dificile; e) situația finală. Care este scopul tuturor situaţiilor din narațiune?
Textul Balaurul cel cu șapte capete​


Răspuns :

Basmul „Balaurul cel cu şapte capete”, de Petre Ispirescu

a) situația iniţială;

Un balaur cu șapte capete teroriza locuitorii unei țări, deoarece mânca doar oameni.

  • „[...] se hrănea numai cu oameni. Când ieşea el la mâncare, toată lumea fugea, se închidea în case şi sta ascunsă”

b) cauza acțiunii;

Împăratul anunță că viteazul care va omorî balaurul va primi jumătate din împărăție, iar fiica împăratului îi va deveni soție.

  • „[...] împăratul [...], hotărî ca să dea pe fiica lui de soţie şi jumătate împărăţia sa acelui voinic, care va scăpa ţara de această urgie”

c) peripeţiile eroului central;

  1. Mai mulți voinici se hotărăsc să pândească împreună balaurul. În fiecare noapte fac un foc și unul dintre ei stă treaz, de pază. Într-o noapte, unul din voinici vede balaurul. Se luptă cu el în timp ce tovarășii lui dorm. Cu greu, reușește să omoare balaurul, tăindu-i toate capetele.
  2. Taie cele șapte limbi și le păstrează la el, iar capetele le lasă acolo. Tovarășii săi încă dormeau, dar focul se stinsese.
  3. Merge să caute foc, dar ca să lungească noaptea, îi leagă pe Murgilă, pe Miazănoapte și pe Zorilă, pe care îi întâlnește pe drum.
  4. Ajunge la niște uriași cu un singur ochi, care făcuseră focul. Aceștia îl prind cu gândul să-l mănânce, dar voinicul scapă de la ei și le fură și puțin foc.
  5. Se întoarce la tovarășii lui, aceștia se trezesc, descoperă balaurul ucis dar fără capete, și se întorc toți în cetate.
  6. Un țigan furase capetele și se laudă împăratului, cerându-i fata de soție și jumătate din împărăție. Voinicul cere să fie verificate capetele, să se vadă dacă au limbile.

d) depăşirea situației dificile;

Voinicul arată limbile balaurului și astfel îl demască pe țigan.

  • „El începu apoi a scoate limbile din sân şi a le arăta la toată adunarea, şi de câte ori arăta o limbă de atâtea ori cădea şi câte o pernă de sub ţigan”

e) situația finală.

Voinicul primește recompensele promise, însurându-se cu fata împăratului.

  • „[...] făcu nuntă mare, şi luă românaşul nostru pe fata împăratului de soţie, [...], puindu-l şi în scaunul împărăţiei”

Care este scopul tuturor situaţiilor din narațiune?

Prin toate aceste situații deosebit de grele și aparent fără ieșire, povestea urmărește să ne învețe că nu trebuie să ne descurajăm atunci când întâlnim greutăți în viață. Dimpotrivă, trebuie să acționăm cu curaj, dar și cu cinste și cu inimă curată. Atfel vom câștiga orice luptă, precum viteazul din poveste.