👤

5 Comentează, în baza dialogului de mai jos, ce fel de trăsături de caracter/atitudini sunt proprii personajelor - viteazul şi bucătarul Argumentează prin referire şi la limbajul verbal (adresările utilizate). Când ajunse viteazul nostru la palat, împăratul cu voie bună şedea la masă, iară bu- cătarul sta în capul mesei pe şapte perne. Cum ajunse la împărat, îi zise voinicul: Preaînălţate împărate, am auzit că oarecine s-ar fi lăudat către Măria Ta că el ar fi ucis pe balaur. Nu e adevărat, Măria Ta, eu sunt acela care l-am omorât. - Minţi, mojicule! strigă acela îngâmfat şi poruncea slujitorilor să-l dea afară. -​

Răspuns :

Viteazul se evidențiază prin atitudinea sa curajoasă și lipsa fricii în momentul în care se adresează împăratului. Limbajul său este sigur și convingător, exprimându-și bravura: "Preaînaltate împărate, am auzit că oarecine s-ar fi lãudat către Maria Ta că el ar fi cis pe balaur. Nu e adevărat, Mãria Ta, eu sunt acela care l-am omorât."
Pe de altă parte, bucătarul se distinge prin atitudinea sa puțin mai arogantă și nesocotitoare, sugerată de faptul că stă în capul mesei pe sapte perne. Limbajul său, exemplificat prin interjecția "Minti, mojicule!" și porunca către slujitori să-l dea afară, denotă o lipsă de respect față de viteaz. Aceste aspecte evidențiază trăsături diferite ale caracterelor celor două personaje, cu viteazul prezentându-se ca un erou curajos, iar bucătarul ca un individ mai puțin respectuos și înclinat spre superioritate.