Răspuns :
Răspuns:
a. Introducem întregii în fracție și simplificăm pe 2 de la numărător cu 2 de la numitor.
[tex]2 \frac{1}{3} - \frac{2}{3} \times \frac{7}{2} = [/tex]
[tex] \frac{2 \times 3 + 1}{3} - \frac{7}{3} = [/tex]
[tex] \frac{7}{3} - \frac{7}{3} = 0[/tex]
b. Introducem întregii în fracție. Simplificăm pe 5 de la numărător cu 15 de la numitor.
[tex]2 \frac{7}{18} - \frac{5}{6} \times \frac{11}{15 } = [/tex]
[tex] \frac{2 \times 18 + 7}{18 } - \frac{1 \times 11}{6 \times 3} = [/tex]
[tex] \frac{43}{18} - \frac{11}{18} = \frac{32}{18 } = \frac{16}{9} [/tex]
c. Introducem întregii în fracție. Înmulțim pe 2 cu 7 la numărător.
[tex]5 \frac{1}{3} - \frac{2}{3} \times 7 = [/tex]
[tex] \frac{5 \times 3 + 1}{3} - \frac{2 \times 7}{3} = [/tex]
[tex] \frac{16}{3} - \frac{14}{3} = \frac{2}{3} [/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.