Răspuns :
3.
1. A plecat pur și simplu, fără a saluta.
- Forma verbală nepersonală: a saluta
- Funcție sintactică: infinitivul este folosit ca complement circumstanțial de mod, exprimând modul în care a plecat persoana.
2. A munci nu este ușor!
- Forma verbală nepersonală: a munci
- Funcție sintactică: infinitivul este folosit ca subiect al propoziției, exprimând acțiunea generală de a munci.
3. Poezia asta este de învățat.
- Forma verbală nepersonală: de învățat
- Funcție sintactică: infinitivul este folosit ca atribut substantival al substantivului "pozie", exprimând scopul sau destinul acesteia.
4. Necesitatea de a câștiga l-a transformat într-un avar.
- Forma verbală nepersonală: a câștiga
- Funcție sintactică: infinitivul este folosit ca complement circumstanțial de scop, exprimând scopul pentru care a fost transformat în avar.
5. După exersat merit și eu o pauză!
- Forma verbală nepersonală: exersat
- Funcție sintactică: participiul trecut este folosit ca complement circumstanțial de timp, exprimând acțiunea anterioară celei de a merita o pauză.
6. Venea de la pescuit vesel.
- Forma verbală nepersonală: pescuit
- Funcție sintactică: participiul trecut este folosit ca atribut adjectival al substantivului "pescuit", exprimând activitatea desfășurată de persoană.
4.În enunțurile următoare, verbele subliniate au următoarele feluri/valori:
1. I-aș fi scris un SMS.
- Fel/valoare: auxiliară
- Explicație: Verbul "aș fi scris" este o formă compusă a verbului "a scrie", fiind formată din auxiliarul "aș fi" și participiul trecut "scris". Această construcție exprimă o acțiune ipotetică sau condiționată care ar fi avut loc în trecut.
2. Pomii sunt des frunziți.
- Fel/valoare: predicativă
- Explicație: Verbul "sunt" este un verb copulativ care leagă subiectul "pomii" de atributul "des frunziți". Acesta exprimă o caracteristică sau o stare a subiectului.
3. Lupul este un mamifer carnivor.
- Fel/valoare: predicativă
- Explicație: Verbul "este" este un verb copulativ care leagă subiectul "lupul" de atributul "un mamifer carnivor". Acesta exprimă o identitate sau o caracteristică a subiectului.
4. Pare că va ploua.
- Fel/valoare: copulativă
- Explicație: Verbul "pare" este un verb copulativ care leagă subiectul "ca" de predicatul "va ploua". Acesta exprimă o impresie sau o aparență asupra subiectului.
5. Și-a însemnat tema pe caiet.
- Fel/valoare: reflexivă
- Explicație: Verbul "a însemnat" este un verb reflexiv, indicat de pronumele reflexiv "și-a". Acesta exprimă acțiunea de a-și marca sau a-și nota tema pe caiet.
6. Ea a devenit profesoară de limba engleză.
- Fel/valoare: predicativă
Sper că ți-a fost de folos!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.