Răspuns :
Răspuns:
x = -1 ; y = 4
Explicație pas cu pas:
(x+y-3)² = 2·(x+1)(y-4) <=>
(x+y-3)·(x+y-3) = 2·(x+1)(y-4) =>
x²+xy-3x+xy+y²-3y-3x-3y+9 = 2xy-8x+2y-8 =>
x²-6x-6y+y²+9+8x-2y+8 = 0 =>
x²+2x-8y+y²+17 = 0 =>
y²-8y+16 = -(x²+2x+1) =>
(y-4)² = -(x+1)² =>
-(x+1)² = 0 => x = -1
y-4 = 0 => y = 4
Notăm
- [tex]x+1=a[/tex]
- [tex]y-4=b[/tex]
Relația devine:
[tex]{(a + b)}^{2} = 2 \cdot a \cdot b[/tex]
Adică:
[tex]{a}^{2} + 2ab + {b}^{2} = 2ab[/tex]
[tex]{a}^{2} + {b}^{2} = 0[/tex]
O sumă de pătrate este zero numai dacă fiecare termen al sumei este zero.
De aici rezultă că a² = 0 și b² = 0, ceea ce înseamnă:
[tex]x + 1 = 0 \implies \bf x = - 1[/tex]
și
[tex]y - 4 = 0 \implies \bf y = 4[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.