TESTUL 55 (50 de puncte) Subi Come artist mult Subiectul I Citeşte următorul fragment: pe ajutorul de trebuință, revenea cu mângâieri calde şi duioase lângă patul soției, care suferea eroic; ieşea din nou, aşteptate odrasle. În decuseara zilei ce a precedat întâmplarea, semnele sosirii sporiseră şi Hasdeu alerga după Intre aceste realități, şi cea mai dătătoare de fericire, a fost, de bună seamă, venirea pe lume a acelei fetiță rotofeie, cu păr negru ondulat, cu ochii căprui, aproape negri, cu sprâncene scrise firişor, salutându-şi oaspeţii umbrele şi poleise odăița cu razele de aur vechi ale soarelui tomnatic, poposi intre scutece, proaspat despáturite, o reintra, într-o fierbere şi nerabdare de om sensibil cum era. Și iată că a doua zi, după ce aurora suflase de la geamuri kilograme şi jumătate, ce cântărea musafirul trandafiriu, dădu tatălui zile de rară euforie. Semne de voinicie în trupul pe limba ei şi a tuturor brotacilor, ca un semn parcă anume al naturii [...] Sănătatea deplină a mamei şi cele patru Hasdeu le dase vestea. În redacția ziarului Traian, la sediul societății „Românismul" al cărui președinte va fi, rotunjor, în mâinile nervos agitate, în lăcomia suptului, aduseră nădejdi temeinice în casă şi bucurii prietenilor, cărora angajamente de botez și acceptarea prietenului politic Brătianu de a-i fi naș, sporesc bucuria lui paternă. Și botezul sălile Academiei, în casele prietenilor, până la lon C. Brătianu, vestea odraslei lui Hasdeu porni ocol. Felicitări, urări, veni curând, când doamna lulia Hasdeu, complet restabilită, prezentă celor de față pe domnişoara lulia Hasdeu, ai cărei ochi mari roteau priviri catifelate către obrazele ce aplecau zâmbet asupră-i. După ritualul curățeniei trupeşti, când neofita*, oprindu-se din protestările guturale, fu predată în mâinile marelui ministru îndrumător de țară, şi când, după datinile locului, se aduse tava de argint cu acele „amulete" pline de semnificație, precum: un ban de aur, o cruciuliță, un condei, o floare, o bomboană şi alte obiecte, consacrate ca ce lunecau pe deasupra, cu răsturnări şi ciocniri, care învederau energie. Hasdeu se grăbi să aducă și o carte între binevestitoare, și o prezentă creştinatei, privirile tuturor celor de față așteptară deciziunea acelor indecise mânute tateste semne promițătoare. Ochii copilei se fixară asupra tuturor, tava îi fu convenabil servită, rând pe rând, și când tatăl aştepta căderea sorțului pe carte, mânuța prinse voinic condeiul de aur, unul dintre darurile nașului, agățând în degetul mic şi ramul subțire al florii. De aici, comentarii bogate, preziceri de rigoare și asigurări de fericire pentru C. Manolache, Scânteietoarea viață a luliei Hasdeu mulțumirea părintelui. *neofit - persoană care a îmbrățișat de curând o nouă religie A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.
1. Indică sensul din text al secvenţei le dase vestea. 2. Menţionează anotimpul naşterii luliei Hasdeu, utilizând informațiile din textul dat.
3. Precizează alegerea micuței lulia, justificându-ţi răspunsul cu o secvenţă semnificativă din textul dat.
4. Explică motivul pentru care Hasdeu se simte fericit.
5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui Hasdeu, așa cum reiese din textul dat. B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă împărtăşirea emoțiilor cu prietenii este sau nu benefică, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Scânteietoarea viață a luliei Hasdeu de C. Manolache, cât și la experienţa personală sau culturală. 20 de puncte N P in
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.